Altes temperatures... compte amb la deshidratació!!

L'aigua

L'aigua és el constituyent quantitativament més abundant del cos humà  i és essencial per la homeostàsis cel.lular i la vida.

L'ingesta d'aigua inclou l'aigua de les begudes (que aporta un 80% ) i l'aigua que forma part dels aliments.

En cas d'activitat física, augment de temperatura o humitat ambiental, febre o pèdua de líquids hem de augmentar de manera equivalent l'ingesta d'aigua.

En Europa, segons la EFSA, es recomana una ingesta de 2 llitres diaris d'aigua per a la dona i 2.5 llitres per l'home adult.

En persones grans hem de tenir una cura especial en l'ingesta d'aigua, perquè tenen un alt risc de deshidratació. S'aconsella que beguin entre 1.5 i 2 l d'aigua al dia, el que equival entre 6 i 8 gots d'aigua o altres líquids, com sucs naturals, sopes, infusions o llet, independentment si tenim set o no.

Quins símptomes dóna la deshidratació?

La deshidratació s'associa amb hipotensió, augment de la temperatura corporal, confusió mental, dolor de cap i irritabilitat. També són símptomes la boca seca, orina oscura o amb mal olor, marejos o cansanci.

A més, la falta de líquid pot ser el principal causant de l'restrenyiment, molt comú en les persones grans.

Recomanacions a tenir en compte:

- La major aportació d'aigua s'ha de fer preferentment fora dels àpats.

- S'ha d'intentar beure durant el matí i primera hora de la tarda per evitar haver de aixecar-se durant la nit.

- Evita les begudes ensucrades; aporten molta energia però pocs nutrients.

- Evita les begudes alcohòliques i modera les begudes riques en cafeïna i altres estimulants, ja que alteren la son i són diurètiques, amb el que contribuïm a la deshidratació.

- Fruites, verdures i hortalisses contenen molta aigua, per la qual cosa és molt bona opció per aportar aigua a l'organisme.

- La temperatura de l'aigua no ha d'estar inferior a 10-15 graus per obtenir una bona hidratació.

En les persones grans el mecanisme de la set està alterat, i normalment la ingesta d'aigua és habitualment inferior. Hem de ser conscients d'això i sobretot a l'estiu amb les altes temperatures hem de potenciar la ingesta d'aigua encara que no hi hagi set per evitar la deshidratació i les seves conseqüències. 

Així que amb les altes temperatures de l'estiu... hidrata't!!