El dolor cervical

La part més alta de la columna vertebral és la zona cervical, i està composta per set vèrtebres, denominadas C1 a C7. Es relacionen entre elles mitjançant articulacions, mantenent una distància gràcies als discos intervertebrals, amb una musculatura i lligaments que permeten el moviment.

Parlem de dolor cervical o cervicàlgia quan es produeix en la part posterior del coll i pot a vegades, irradiar cap als costats, amb limitació de moviment del coll.

Què pot causar dolor cervical?

En la gent jove, les principals causes són els traumatismes, les contractures musculars produïdes per l'estrès i les postures inadequades, que sobrecarreguen la musculatura i activen els nervis del dolor. A més, l'estrès augmenta la rigidesa de la musculatura i dificulta la flexibilitat, i això pot desencadenar dolor.

Quan hi ha una caiguda violenta o un estirament produït per un accident de cotxe pot fins i tot donar síntomes de marejos o sensació d'inestabilitat.

En canvi quan la cervilcàlgia es dóna en gent gran normalment és produïda per canvis degeneratius en els ossos, com l'artrosi. En aquest casos es indispensable una rehabilitació i fisioterapia, acompanyada puntualment de l'ús d'un collarí cervical per relaxar la musculatura i aliviar el dolor.

Recomanacions

  • Eviti les males postures. Una postura òptima és aquella en que el cap i la columna vertebral estan en equilibri en la línea de la gravetat. També evitar estar molt de temps en la mateixa postura farà que ens recuperem abans i que no patim episodis de cervicàlgia tant sovint.
  • Un pes ideal evitarà sobrecarregar els músculs i ossos.
  • Faci estiraments de la zona cervical com una rutina per descontracturar.
  • Eviti la tensió emocional i l'estrés. Quan estem en tensió contracturem els músculs i els sobrecarreguem. Una persona nerviosa o tensa trigarà molt més en recuperar-se.
  • No s'automediqui. Consulti al seu farmacèutic@ si pateix aquest tipus de dolor i li recomanarem el tractament més apropiat. Si encara i així el dolor persisteix li derivarem al metge o especialista.