La fasciïtis plantar

Què és?

La fasciïtis plantar és la inflamació de la fàscia plantar, que és el teixit que hi ha a la base del peu i que connecta els ossos metatarsals amb els ossos del taló.

La fasciïtis plantar es presenta com un dolor punxant a prop del taló, dolor que es pot irradiar al costat intern del peu.

Sol ser més intens quan ens incorporem després d'un repòs prolongat, com per exemple quan ens despertem al matí o quan finalitzem un viatge llarg en cotxe. Això succeeix perquè la fàscia en repòs s'escurça i amb els primers passos es torna a estirar. Sol ser un dolor no molt intens però molt incòmode.

Les causes més comunes de la fasciïtis plantar són:

  • Una trepitjada incorrecta amb tendència a la pronació o tenir peus amb molt pont.
  • Obesitat i malalties com la diabetis o l'artritis.
  • Dèficit de musculació o escurçament dels músculs del panxell.
  • Practicar esports d'impacte o esports als quals no estem acostumats.
  • Utilitzar calçat inadequat o amb una mala subjecció. Les sabates amb molt taló afavoreixen la seva aparició. Es recomana que el taló estigui lleugerament elevat.

El tractament farmacològic

El tractament d'elecció són els analgèsics o antiinflamatoris no esteroidals, sigui per via oral o tòpica, amb els quals reduïm el dolor i la inflamació associada a la fàscia.

També es pot aplicar cremes amb àrnica o harpagòfit.

Els productes d'ortopèdia poden ajudar a millorar els símptomes. És un exemple les plantilles suaus de silicona que redueixen l'impacte de la trepitjada, les taloneres de silicona, suports d'arc plantar o les fèrules nocturnes que estiren la fàscia plantar durant la nit.

Si la fasciïtis plantar està relacionada amb la forma de trepitjar poden ser necessàries plantilles personalitzades específiques fetes per l'especialista que destensen la fàscia i distribueixen el pes per tot el peu.

Recomanacions

  • Reposar i reduir o evitar les activitats  que empitjoren el dolor.
  • Aplicar fred local durant vint minuts de tres a quatre cops al dia.
  • Realitzar exercicis d'estirament de la fàscia plantar i de la musculatura general d'una manera regular.
  • El procés de recuperació sol ser llarg, d'uns deu mesos.

Si creus que pateixes fasciïtis plantar és molt important que demanis hora amb el teu metge per començar a tractar-la i així evitar que els símptomes empitjorin.