Aprèn tot sobre els polls!

Què són els polls?

Els polls del cap (Pediculus humanus capitis) són insectes que s'alimenten de sang i viuen exclusivament en el cabell humà. Medeixen entre 2-3 mm, són de color marró i es poden veure a simple vista. Les sis potes que tenen els hi permeten desplaçar-se ràpidament pel cabell.

Quin és el cicle de vida dels polls?

Els polls no poden sobreviure més de 24 hores fóra del cap, així que tot el seu cicle reproductiu transcorre en el cap dels éssers humans.

Viuen aproximadament 35 dies i passen per diferents etapes:

- La primera són els ous. Aquesta fase dura aproximadament una setmana i es queden adherits a la base dels cabells.

- La segona fase és la de ninfa: és el poll quan acaba de sortir de l'ou. Dura uns 10 dies i no es poden veure a simple vista durant aquesta etapa.

- La tercera i última fase és quan aquestes ninfes han evolucionat i s'han transformat en polls adults. Dura uns 15 dies.

La femella possa entre 4 i 8 ous al dia a la base dels cabells.

Com ens contagiem?

Els polls únicament es poden contagiar per contacte directe. No poden volar ni saltar, com a vegades es diu, però si que són molt ràpids i passen d'un cabell a un altre al mínim contacte físic.  

Els hi agrada més el cabell net, i tothom pot agafar polls! Però la població més sensible són els nens, pels seus hàbits. I les nenes al tenir el cabell llarg és més probable que jugant n'agafin. 

Com els podem prevenir?

Una bona prevenció comença per intentar que no hi hagi contacte directe entre diferents persones, però això amb els nens és molt complicat!  Les nenes poden anar amb cua o trenes per evitar que tinguin tant contacte, o utilitzar gomes de cabell especials que estan impregnades d'olis essencials que repel.leixen els polls.

A la farmàcia existeixen diferents sprays i xampús repel.lents naturals, que tenen un agradable aroma i es poden utilitzar d'ús diari.

També existeixen locions protectores que només es possen en aquells casos on hi ha una alta probabilitat d'agafar-ne (com poden ser festes d'aniversaris o quan ens avisa el col.legi que ha hagut casos d'infestacions). Aquestes locions creen una capa que evita que el poll s'adhereixi al cabell i possi els ous.

Com els podem eliminar?

Lo primer que hem de fer és comprovar la seva existència. El primer símptoma de la presència de polls és la picor. Aquesta picor es provoca perquè el poll genera una saliva quan s'alimenta del cuir cabellut. Com més picor tenim, més gran és la infestació de polls.

Si el nen/a té picors hem de revisar el cap en profunditat per veure'ls. Ens ajudarem d'una pinta per anar passant per tot el cabell per comprovar si hi ha polls o els seus ous. Hem de fixar-nos sobretot a la zona del clatell i darrere de les orelles.

Si hi ha picor i observeu els ous o els polls heu de fer inmediatament un tractament per eliminar-nos i evitar més infestacions.

Apropeu-vos a la farmàcia perquè us donem un tractament; actualment hi ha locions, xampús, gels o sprays efectius que amb una sola aplicació eliminen tant els polls com els ous.